Grikių plovas yra mano vienas mėgstamiausių patiekalų. Be galo skanu, lengvai virškinama ir vis norisi dar :)

Reikės:

300 gr. grikių
2 vidutinės morkos
1 vidutinė bulvė (galima nedėti)
½ mažo kopūsto (arba kalafijoro, brokolio)
1 paprika
1 maža cukinija
Saliero stiebų
1 v. š. smulkiai pjaustyto imbiero
Cinamono lazdelė
1 arb. š. juodų arba geltonų garstyčių grūdelių
3 ankštys juodojo kardamono (nebūtinai)
1 arb. š. kuminų
1 a.š. Garam masala ar jūsų pasirinkto prieskonių mišinio
1 arb. š. maltos ciberžolės
Alyvuogių aliejaus arba ghi
Druskos ir žalumynų

Eiga:

Nuskutame morkas ir supjaustome stambiai. Stambiai supjaustome ir kitas daržoves.
Nuplauname grikius ir paliekame nusivarvėti.
Ant mažos liepsnos užkaičiame puodą, įdedame šaukštą ghi arba 2 v.š. aliejaus.
Įkaitus riebalams į puodą įdedame cinamono lazdelę, garstyčių grūdelius ir imbierą. Puodą uždengiame dangčiu ir palaukiame kol išspraga garstyčių grūdeliai. Tada suberiame kumino sėklas ir trumpai pakepiname.
Į puodą dedame pjaustytas morkas ir kopūstą, įdedame ciberžolę, prieskonių mišinį ir gerai išmaišome.
Užkaičiame virdulį vandens (jo prireiks grikiams).
Retkarčiais pamaišydami troškiname morkas bei kopūstus kols šie truputi suminkštėja (jei „kimba“ prie dugno – įpilame truputi šilto vandens).
Tada sudedame likusias daržoves ir grikius, išmaišome, užpilame verdančiu vandeniu, kad visą tūrį apsemtų. Paliekame virti ant mažos ugnies, kol grikiai suminkštės ir sugers visą vandenį.
Pabaigoje pasūdome ir papuošiame žalumynais. Labai skanu valgyti su prieskoniniu alyvuogių ar linų sėmenų aliejumi. Skanaus!