Reikės:

1,75-2 l daržovių sultinio arba vandens
150 g grikių
2 vidutinio dydžio morkų
ketvirčio saliero gumbo
gabalėlio pastarnoko
1 nedidelės raudonos arba geltonos saldžiosios paprikos
2 pomidorų
100-150 ml skystos pomidorų pastos (arba 1-2 šaukštų tirštos)
2 laurų lapų
¼ a.š. maltų juodųjų pipirų
¼ a.š. asafetidos (kvapiosios ferulos)
1 a.š. maltos kalendros
½ a.š. ciberžolės
2-2,5 a.š. druskos
1 v.š. rudojo cukraus
150-175 g slėgto „panyro“ (receptą rasite čia), supjaustyto 1-1,5 cm dydžio kubeliais
šluotelės smulkiai sukapotų krapų
2-3 v.š. išvalyto lydyto sviesto „ghee“
grietinės

Ruošimo eiga

Morkas, pastarnoką bei salierą nulupkite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais.

Išvalykite paprikos sėklytes, papriką supjaustykite kubeliais.

Pomidorus minutei-dviem pamerkite į verdantį vandenį, po to staigiai atšaldykite šaltame vandenyje ir nunerkite odelę. Pomidorus supjaustykite smulkučiais kubeliais arba sutarkuokite burokine tarka.

Užkaiskite daržovių sultinį arba vandenį, pasūdykite puse nurodyto kiekio druskos, suberkite perplautus grikius, užvirkite.

Kol grikiai verda, gilioje keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą, suberkite asafetidą, įmeskite laurų lapus. Skrudinkite prieskonius kelias sekundes ir sudėkite supjaustytas daržoves: morkas, paprikas, salierą ir pastarnoką. Kepkite daržoves maišydami, kol švelniai apskrus. Suberkite ciberžolę, kalendrą, juoduosius pipirus, pasūdykite likusia druska, viską gerai išmaišykite. Dar po kelių minučių sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų pastą, suberkite cukrų. Troškinkite daržoves atidengtoje keptuvėje retkarčiais pamaišydami, kol suminkštės.

Daržoves supilkite į verdančius grikius, išmaišykite, sudėkite „panyro“ kubelius. Ilgiau palaikytas „panyras“ sriuboje įsigeria skonių bei aromatų ir praturtina sriubą baltymais. Virkite sriubą dar 2-3 minutes, pabaigoje pagardinkite sukapotais krapais. Leiskite sriubai pastovėti dar 10 minučių, kad pasiskirstytų skoniai. Patiekite dar karštą su šlakeliu grietinės.

Šaltinis